Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

23. 12. 2010 7:34
Když čt takové články, vždy si vzpomenu na svoje školní léta

Do školy jsem začala chodit v roce 1954; zlobili jsme taky a za to jsme stávali v koutě nebo dostávali pravítkem přes ruce, poznámky moc nebyly, a nikdo jsme si doma nestěžoval, to bychom to slízli ještě jednou. Učitelé, alespoň ti naši, měli přirozenou autoritu, všeobecný přehled byl samozřejmý a na veřejnosti se chovali nenápadně - potkat opilého nebo výstředně se chovajícího učitele nebylo možné. Rodiče nás také drželi dost zkrátka a všichni jsme museli doma s něčím pomáhat.

Dnes mi připadá všechno jako utržené ze řetězu, jakoby vzdělání bylo něco okrajového a skoro zbytečného; bohužel, opravdu dobrých učitelů není mezi vyučujícími většina. A ještě se musí bát, když z domu zcela nevychované děti budou chtět alespoň při vyučování umravnit, že si na ně někteří žáci budou doma stěžovat. Tak se to zvrhává ve vzájemnou šikanu a zesměšňování mezi žáky a učiteli; výsledkem jsou čím dál méně vzdělaní žáci a více učitelů zralých pro psychiatra.

Nápravu vidím jen v návratu Igorů Hnízdů.

0 0
možnosti
D

duhacenzor

23. 12. 2010 7:25
Ty chorvatské

dětičky jsou zjevně méně zkušené, než naše české: proč kantora zabíjet, to je přece blbost, když je autorko, možné s klidem udělat něco jiného:  stačí nařknout neoblíbeného kantora, že je "osahával" a neoblíbený kantor nejen, že vyletí ze školy ba i školství natrvalo a přistane oběma nohama rovnou v lochu, ale ještě toto vše  i za ohlušujícího souhlasného povyku "chytrých dospěláčků", co jsou "zděšeni" tím hrozným "pedofilem", celá škola se tomuto bezvadnému fóru také může zasmát a to mnohem a oprávněně více, než nějaké neholené noze, neboť tady díky naší blbosti nedostane kantor žiletky, ale rovnou přijde o život (někdy i doslova).

Víš kdy mne zamrazilo, autorko, když jsem si četl případ, jak banda zrůdných cápků oslovovala ředitele školy "šmejde", v úmyslně v nahrané scéně ho provokovali a natáčeli si ho a když starý pán jednomu z ničemů vlepil záhlavek, byl okamžitě propuštěn za "týrání dětí", za 4 měsíce spáchal sebevraždu. Tohle je jeden z těch fórů, kterým se celá škola směje.

0 0
možnosti
PM

KOLDAK

23. 12. 2010 7:28
Re: Ty chorvatské

Křivíme dětem charaktery už od útlého věku, potom se divíme, že se všude kolem vytratily tak zbytečné lidské vlastnosti jako poctivost, čest, laskavost

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 12. 2010 6:39
Neděláte z komára velblouda?

Já bych řekl, že i když se dvě stovky dětí baví o tom, jak zabít učitelku, nemusí to vůbec znamenat, že by to chtěl některý z nich udělat. My jsme se kdysi bavili představou, že vyhoří škola, a nikdo z nás jí doopravdy nechtěl zapálit. Dnes ovšem je fejsbuk a tak podobné vtípky vyjdou najevo a dospělí mají sklon tyhle dětské fantazie brát vážně.

-

Podobné je to s vzhledem učitelů. Děti jsou děti a pokud někoho nemají rády, dají mu to najevo způsobem, který dospělé může šokovat nebo urážet. Ale často je to proto, že tito učitelé ponižují celý rok žáky a tohle je jen drobná odveta. Kdyby to byla oblíbená učitelka, tohle se jí nestane. A kdyby ano, dokáže zůstat nad věcí. 

-

Věřte tomu, že učitelé si obvykle za svoji neoblíbenost mohou sami. Děti jsou citlivé na ponižování a učitelé mají ve zvyku často děti zesměšňovat. Není divu, když se děti brání podobným způsobem. Někteří lidé by prostě vůbec neměli s dětmi pracovat.

0 0
možnosti
KN

model007

23. 12. 2010 6:13
Ano,

mate pravdu.

Vzpominam na moje ucitele ne zrovna s laskou, ale na lidi pred kterymi jsem meli respekt a nikdy by jsme si za nasich casu nedovolili ani ze ctvrtiny to, co si dovoli dnesni zaci na skolach. Kdyz jsem prinesl moji zakovskou knizku z nejakou poznamkou tak jsem vedel, ze bude doma mazec a taky byl. A tak jsme si setsakra davali pozor aby jsme domu nenosili poznamky. Rodice nikdy nestrpeli abych si neco dovolil nejen na ucetele, ale i na starsi lidi.

A musim rict, ze ja tez lituji nynejsi ucitele a zaroven maji muj obdiv, protoze ja bych nemohl byt ucitelem na skole, protoze za nynejsich "fantasmagornich" podminek bych byl asi velmi brzy propusten za udeleni nejakych vychovnych pohlavku.

R^

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

23. 12. 2010 5:05
Dobrý večer

Přečetla jsem si váš článek ohromená a znechucená poměry mezi žáky a učiteli. Lituji učitele, protože na ty své já vzpomínám s láskou, i když už nejsou mezi námi. Nikdo by na takové hanebnosti ani nepomyslel. Je to velké téma, kterým bychom se měli všichni zabývat. !

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2496x
Učitelka v maloměstě

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články